Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Szűrés: születésnap Címke szűrés kikapcsolása

A BenceLuca bloggal kezdem az elmaradások sorát. Tegnap végül nem írtam, mert váratlanul a Kellynél aludtunk. Tök jó volt, leszámítva, hogy az alvást még ki kell találni. Nem igazán fértünk el, illetve a gyerkőcök igen, ők jól is aludtak.

Azt hiszem, a szülinapi beszámolónál maradtam le teljesen. Hát, így utólag már nem néz ki olyan jól a visszatekintés, de az biztos, hogy rengeteg szuper ajándékkal és három-négy ünnepi bulival lettünk gazdagabbak. A képek beszédesebbek mindenképpen! Töltöm fel folyamatosan a 2 éves lettünk albumot!

Írok inkább arról, milyen is ők így két évesen. Leszámítva a már kitöltött "ki mit tud-ot!"

Kattints ide a folytatáshoz... »

Napok óta készülök írni, hiszen eltelt már közel egy hét a születésnapjuk óta. Jöjjenek először is a tények.

Mit is tud, mit is kell tudnia a nagy könyv szerint egy (esetünkben két) két éves gyerkőcnek. Tudományos források a Babaszoba, ami egyben a Barens Bence mamája által összefoglalt "Ki mit tud" is...

24. hónap

A legtöbb baba

a babának a fontosabb testrészeit megnevezi igen
beszédének fele érthető szinte minden érthető
kérdésre egyszavas választ ad mondatokban, folyékonyan most már mind2
kétszavas mondatokat mond: "kutya vauu"

A babák fele

magáról kezd beszélni csak magukról beszélnek :)))
a dolgokat csoportokba rendezi Bence igen
a lépcsőn lefelé megy Felfelé is
labdába rúg, fél lábbal egyensúlyoz nem figyeltem...a labda igen

Néhány baba

absztrakt fogalmakat is megért (pl. előbb - később) mindkettő
képes a nemeket megkülönböztetni mindkettő
megtanul ugrani inkább ugrálni, mint a verebek
zenére táncol, tapsol, énekel táncol, de nem tapsol, nem énekel
3 formát képes helyére tenni nagyjából
tud ajtót kinyitni tudnak
kupakot lecsavarni ezt is, igen :)))

22-24 hónapos korban egyedül megy föl és le a lépcsőn, de a fokokra még egyesével lép, azaz előbb mindkét lábával megáll az egyiken, és csak azután lép a következőre. El tudja rúgni a labdát, és nem esik el. Így van.

Mire két éves lesz, már több szóból álló mondatokat mond, és két-három mondatos párbeszédeket folytathat. Rövid mondókákat és dalokat is megjegyez. Rengeteget beszél és a felét már meg is lehet érteni, de sok a halandzsa. Szavakkal is jelzi, mit akar, vagy mit szeretne. Néhány színt már megnevez, és akár háromig is elszámol. A bonyolultabb utasításokat is megérti, de a tiltások nagy része még nem rögződik. Mindent újra megpróbál, amit egyébként nem lenne szabad, teszteli, hol van a határ.

Folyékonyan beszélnek, tízig számolnak és minden színt nagyjából ismernek és felismernek. Folyton próbálkoznak :))))

Elkezdődik a "miért?"-korszak. Kérdések végtelen áradata indul, amire mindig felelni kell, bármilyen fárasztó. Mindig korának megfelelő szinten, de logikusan válaszoljunk. Már felismeri, hogy ki lány és ki fiú, de saját magát még nem sorolja be egyik csoportba sem.

Nincs még miért... viszont magukat is be tudják sorolni a fiú-lány kategóriákba.

Ezekben a hónapokban kezd egyértelműen kiderülni, hogy a gyerek jobb- vagy balkezes lesz-e. Szívesen firkálgat és festeget az ujjával. Az egyszerű kirakós feladatokat, amikor egyszerű formákat kell a helyükre illeszteni, már meg tudja oldani.

Úgy tűnik, Bence bal-, Luca jobbkezes lesz. A többi stimmel.

Lassan kisgyermek alakul a totyogó csecsemőből. Kezdődik a nappali szobatisztaság időszaka, de igen széles az egyéni variáció. A nyári időszak mindig könnyebb ilyen szempontból, mert alig kell kisnadrágon kívül hordani valamit, és rögtön észrevehető a pisilés, kakilás szándéka. Lassan el kell hagyni a rácsos ágyat is. Nagyon sok gyerek ilyenkor már bármikor ki tud mászni belőle.

Van új ágyunk, szeretjük. Szobatisztaság egyelőre nálunk nincs még.

Megváltozik a viselkedése. Az egyik percben hozzád bújik, babusgatást szeretne, aztán esetleg ellök, és "csak azért is" egyedül akar mindent megcsinálni. Rengeteg energiája van, állandóan megy valahová. Két éves kor körül a baba már valóban egyre inkább szeretne új helyeket és új embereket látni, és egyre jobban igényli más gyerekek társaságát.

Valóban így van.

Megjelenhet a sötétségtől való félelem és a más, irracionális (képzelt) dolgoktól, pl. szörnyektől való félelem is. Ha racionálisan megpróbálod elmagyarázni, hogy a félelmei alaptalanok, nem ér semmit, mint ahogy az sem használ, ha sötétben hagyod, csak hogy belássa, hogy nincs mitől félnie. Ha fél a sötéttől, érdemes nála égve hagyni egy kislámpát, szörnyek ellen pedig lehet közösen "ellenvarázslatot" csinálni, vagy "szörnyűzőket" kitalálni, a szörnyeket ezzel kinevetni. Az sem katasztrófa, ha néha megengedjük, hogy a szülő ágyában aludjon, vagy ha a kiságyát ideiglenesen a szülői hálóba költöztetjük.

Félnek, kell a lámpa, viszont marad mindenki a saját ágyában.

Javasolt ellenőrizni (2 éves korban):

kb. 50 szót használ, szavakat kezd kapcsolni - igen
"Mi ez?", "Mi az?" kérdéseket tesz föl - igen
akaratát érvényesíti - igen
összerakós játékot összeilleszt - igen
önállóan, tisztán eszik - nem túl tisztán :))))
kialakulóban van a szobatisztaság - lassan, nagyon lassan
firkálásnál a lap szélét betartja - a fal szélét :)))
jól fut - szajadunk, szajadunk
lépcsőn kapaszkodva, mellélépéssel megy - igen
páros lábbal ugrál - igen

Kattints ide a folytatáshoz... »
message 1 hozzászólás Hozzászólok »
twitteriwiwfb

Blog info

Luca és Bence világa

A Borsószemek és az Olahikrek folytatása.

img

Gyermekek

Oláh Bence
child_7
13 éves, 5 hónapos, 6 napos
101 cm, 16000 g
Oláh Luca
child_8
13 éves, 5 hónapos, 6 napos
101 cm, 12500 g
Fejlődés »

Bejegyzéscímkék

3 évesek (1) 30 hónapos (1) állatkert (2) angyal (1) arcüreg röntgen (1) arcüreggyulladás (1) balett (1) banános palacsinta (1) bárányhimlő (2) beszédfejlődés (1) bili (2) bio (1) bronchitis (1) búcsú (1) csiri-biri (1) cuppanós puszi (1) dackorszak (1) dietetikus (1) éjszaka (1) első nap az óvodában (1) emésztés (2) énekek (1) esés (1) étkezés (2) étrend (2) evés (1) fejlődés (1) felkészülés a télre (1) finom-hangolás (1) fogak (1) fogzás (1) fulladás (1) gasztroenterológus (1) gyerekfoglalkozás (1) gyerektorna (1) gyerekújság (1) gyerekzár (1) hagyományos orvoslás (1) hideg (1) homeopátia (4) időjárás (1) ikrek beszédfejlődése (1) immunerősítés (1) indisó (1) influenza (1) ivás (1) kakilás (5) kétéves (1) kétévesek (1) kétszínű ikrek (1) kettesben (1) kiesett fog (1) kiságy (1) környezet (1) körömlakk (1) krupp (3) kukorica leves (1) laevolac szirup (1) london (1) lovaglás (1) madarász utcai gyermekkórház (1) megelőzés (1) megfázás (1) miért korszak (1) mikulás (1) mondókák (1) nagy ágy (1) nehéz légzés (1) nosztalgia (1) nyár (1) nyaralás (2) oltás (2) orrmandula (1) ősz (1) óvoda (5) óvodai lehetőségek ii. kerület (1) pedagógiai program (1) pedofil bébiszitter (1) pelenka (1) pneumococcus (1) póniovi (1) prevenar (1) receptek (1) rendrakás (1) repülőtér (1) ringató (1) rost (1) sószoba (1) sóterápia (1) szájfeldagadás (1) szobatisztaság (2) szteroid (1) születésnap (2) szülinap (1) szülinapozás (1) távirányító (1) tél (1) télapó (1) tengerpart (1) terrible two (1) tihany nyaralás (1) utónevek (1) versek (1) vírus (1) vissza a munkába (1) wizzair (1) zoo (1)